Sådan plejer du rød og irriteret hud i ansigtet

rød hud i ansigtet

 

Døjer du med rød og irriteret hud i ansigtet? Når du har en hud, der ofte reagerer med rødme og irritation, er det vigtigt at vælge din makeup, hudpleje og kost nøje. I dette indlæg kan du læse mere om, hvad der forårsager rød og brændende hud i ansigtet, og hvordan du bedst behandler tilstanden.


Årsagen til rød og irriteret hud

En hud, der reagerer med blussenrødme og irritation på bestemte produkter og forhold, kræver omtanke. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvilke makeup- og hudplejeprodukter, du anvender – og det spiller også en vigtig rolle, hvad du spiser, og hvordan du opholder dig i solen.

 

For at kunne finde frem til den rette pleje til dit ansigt, er det væsentligt at identificere årsagen til, at du døjer med rødme og irritation. Der er nemlig stor forskel på, hvordan tilstanden skal behandles alt efter, hvad den skyldes. Derfor bør første skridt være at finde frem til, om din røde hud i ansigtet skyldes en defekt fugtbarriere, eller om rødmen kan være forårsaget af rosacea.

 

Hvad er rosacea?

Rosacea er en kronisk hudsygdom, der kendetegnes ved symptomer som rødme og hævelse af huden i ansigtet – primært over næse, kinder og hage – udvidede blodkar og betændelse af ansigtshuden.

 

Årsagen til rosacea kendes ikke fuldt ud, men en række faktorer kan forværre sygdommen og få den til at blusse op. Det drejer sig især om:

 • Sollys og varme
 • Kulde
 • Varm mad og drikke
 • Stærkt krydret mad
 • Alkohol

 

Rosacea kan behandles både lokalt med cremer, geler og tabletter og systemisk med antibiotika, hvis lokalbehandlingen ikke har tilstrækkelig effekt. Alle præparater til behandling af rosacea er dog receptpligtige. Hvis du har mistanke om, at din røde hud skyldes rosacea, bør du derfor tale med din læge eller en hudlæge.

 

Som supplement til behandlingen er der flere ting, du selv kan gøre for at undgå, at din rosacea bryder ud:

 • Undgå sollys og beskyt din hud med solfaktor hele året.
 • Hold dig så vidt muligt fra alkohol og stærkt krydret mad.
 • Undgå så vidt muligt meget varme bade, ekstrem kulde og varme samt pludselige temperaturskift.

 

Du kan læse mere om rosacea her.

 

Rød hud kan skyldes mangel på fugt

Selvom rød hud kan skyldes rosacea, er dette langt fra den eneste årsag til problemet. I mange tilfælde forårsages rød, irriteret og brændende hud af forkerte pleje- og renseprodukter.

 

Rød og irriteret hud kan betyde, at din hud har en defekt barriere. Det betyder, at din hud kan opleve et større transepidermalt fugttab end normalt. Med andre ord kan skader på din huds ydre lag være årsagen til rødmen og irritationen, da de kan føre til et større tab af fugt, end hvis din hud ikke var skadet.

 

Der er flere ting, du kan gøre for at genoprette din huds fugtbarriere og i det hele taget genoprette en sund hudbarriere. På den måde kan irriteret, sart og skadet hud undgås. Herunder får du vores anbefalinger.

 

Skift til et mildere renseprodukt

Det er vigtigt at rense din hud for at undgå tilstoppede porer, da dette kan forårsage urenheder. Men renser du din hud med et produkt, som er for skrapt, kan din hud blive endnu mere irriteret. Det gælder især renseprodukter med sulfater.

Sulfat får produktet til at skumme, men virker også udtørrende. En god regel er, at jo mere produktet skummer, jo mere udtørrende er det. Føles din hud stram og irriteret efter rens, bør du overveje at skifte til en mild, sulfatfri ansigtsrens, som for eksempel en micellar-vand.

De mest anvendte sulfater, Sodium Laureth Sulfate (SLES) og Sodium lauryl sulfate (SLS), tillades af Asthma Allergy Nordic og AllergyCertified. Begge anvendes ofte i såkaldte rinse off-produkter, altså produkter, der bliver skyllet af igen, som fx sæbe eller shampoo.

 

Undgå at eksfoliere for ofte

Har du tør hud, kan det være fristende at bruge ansigtsscrub, ansigtssvampe og vaskeklude mange gange om ugen. Men eksfolierer du for ofte, kan du irritere en i forvejen sart hud. Du risikerer at udvide dine øvre blodkar, hvilket vil gøre dem mere synlige og forårsage mere rødmen. Anvender du vaskeklude eller svampe, skal de vaskes efter brug.

Undgå derfor så vidt muligt at eksfoliere. Har din hud har brug for det, bør du vælge et produkt, der eksfolierer blidt og samtidig plejer og beskytter din hud.

 

Vælg fugtgivende serum og creme

Noget af det bedste, du kan gøre for at pleje rød og irriteret hud, er at tilføre huden masser af fugt. Her kan du med fordel vælge et serum og en creme med fugtgivende og beroligende ingredienser, som er parfumefri og mild for huden. Se altid efter produkter med så få ingredienser som muligt.

 

Når du vælger dine hudplejeprodukter, anbefaler vi, at du går efter produkter med hyaluronsyre, som hjælper med at binde væske og således holder huden effektivt fugtet.

 

Hudplejerutine til rød hud med Bioeffect

hudplejerutine til rød hud

 

Døjer du med rød hud, er noget af det bedste, du kan gøre, at undgå at overdrive plejerutinen og kombinere for mange produkter på din hud. Gå efter milde, parfumefri renseprodukter, serummer og cremer og skær ned til det mest essentielle. Fra Bioeffect anbefaler vi følgende:

 • Rens huden to gange dagligt med Micellar Cleansing Water – renseproduktet er beriget med fugtgivende ingredienser, der efterlader huden blød og fugtet.
 • Påfør EGF Serum morgen og/eller aften – det unikke serum giver sund og styrket hud i balance og har kun 7 ingredienser. 
 • Anvend EGF Power Cream morgen og aften –  cremen øger hudens fugtniveau, styrker hudbarrieren. Ingrediensen Niacinamid udjævner farveforskelle, dulmer og beroliger rød hud.
 • Foretrækker du en fugtighedscreme med en lettere konsistens er Hydrating Cream den rigtige for dig. 

 

Har du brug for eksfoliering, anbefaler vi i stedet for skrappe eksfolierende produkter Volcanic Exfoliator: En mild eksfolierende scrub, der både renser, blødgør, plejer og beskytter din hud uden at strippe den for fugt.