Talgknopper

Talgknopper kan være til stor gene i hverdagen. De fleste har nok prøvet at kæmpe med de små irriterende hvide knopper - måske særligt i puberteten. Men hvad er talgknopper egentlig? Og hvorfor får man dem?

I dette indlæg kan du læse mere om, hvorfor nogle mennesker døjer med talgknopper, og hvordan du bedst kommer problemet til livs.

Hvad er talgknopper?

hvad er talgknopper spørgsmål og svar

 

Talgknopper viser sig som små hvide knopper i huden, og ligner til forveksling små bumser.

Talgknopper opstår, når talgkirtlerne bliver tilstoppet af blandt andet døde hudceller, bakterier, snavs og talg. Talg er et fedtstof i huden, der udskilles fra talgkirtlerne og fungerer som kroppens naturlige fugtgiver.

Talgkirtler sidder alle steder på kroppen undtagen på hårde overflader som eksempelvis håndflader og under fødderne. Talgkirtlerne sidder sammen med hårsækkene, og derfor vil man typisk også primært få talgknopper dér, hvor der vokser hår.

Talgknopper er principielt hudorme, som ikke er blevet udsat for oxygen. De er et produkt af vores hormonproduktion, og derfor ses talgknopper primært hos personer i puberteten.


Talgknopper i ansigtet

Talgknopper i ansigtet er ganske normalt. De opstår typisk i ansigtet, da det også er der, hvor der sidder mange talgkirtler. Derudover er det et af de steder på kroppen, der udsættes for mest eksponering hvad angår blandt andet snavs og bakterier i dagens løb.

Nogle får også talgknopper omkring øjnene og på øjenlågene. Alle har nemlig talgkirtler på øjenlågene, som udskiller sekreter af talg, der både hjælper til at fugte øjnene samt hjælper til at lede væsken fra vores tårer væk fra øjenlågsrandene. Disse talgkirtler har således en yderst vigtig kropsfunktion, men kan naturtiligvis være irriterende, hvis de udvikler sig til tydelige talgknopper. Talgknopper ved øjnene skal du være meget nænsom med, da huden her er særlig sart.

 

Talgknopper på kroppen

Det er ikke unormalt at have talgknopper på arme, ben, ryg eller andre områder på kroppen. Vores talgknopper sidder som nævnt sammen med hårsækkene, og derfor er arme, ben og ryg også områder, hvor man typisk ser talgknopper. Derfor kan man også få talgknopper i selve hovedbunden.

Ligeledes er det ganske normalt, at der opstår talgknopper omkring kønsdelene - særligt i pubertetsalderen. Det er helt ufarligt at have talgknopper omkring kønsdelene, selvom mange bliver nervøse, når de opdager dem første gang. Talgknopperne her beskytter faktisk huden mod udtørring og bakterieangreb.

 

Hvordan opstår talgknopper?

Talgknopper opstår som nævnt, når vores talgkirtler tilstoppes med blandt andet døde hudceller, bakterier, snavs og talg. Det opstår i takt med at vores hormonproduktion stiger, og er altså ikke et resultat af en usund livsstil eller dårlig kost.

 

Hvordan fjerner man talgknopper?

Fordi talgknopper hænger sammen med vores hormonproduktion, kan de være svære at komme fuldkommen til livs. Der findes dog nogle gode råd til, hvordan man fjerner talgknopper, eller i det mindste kan mindske problemet. Et godt råd til fjernelse af talgknopper er først og fremmest ved at have en god og fornuftig hudplejerutine.

Hvis du har talgknopper er det en god idé at rense ansigtet nænsomt både om morgenen og aftenen. Du bør rense ansigtet før du påfører eksempelvis cremer, serum eller makeup. Ligeledes er det vigtigt at rense ansigtet om aftenen for blandt andet makeuprester samt dagens skidt og snavs. Makeuprester og snavs kan nemlig være medvirkende til, at talgkirtlerne tilstoppes og dermed danner talgknopper. Micellar vand gør jobbet hurtigt og effektivt. Afslut dernæst med en essence, fugtgivende serum og/eller creme.


Det kan også være en god idé, at eksfoliere din hud et par gange om ugen med en scrub eller maske, for at fjerne de døde hudceller. Du bør ikke benytte en scrub hver dag, da det kan være hårdt for huden. I stedet anbefales det, at du bruger den 1-2 gange om ugen. Du skal altid være forsigtig med at skrubbe huden for hårdt, da det kan ødelægge hudbarrieren og der kan dermed lettere opstå betændelse i talgknopperne.

Alternativt kan du eksfoliere din hud med en opvredet vaskeklud og tempereret vand. Det er dog vigtigt, at du benytter en helt ren vaskeklud hver gang for at undgå, at yderligere snavs og bakterier trænger ind i huden.

Du kan med fordel benytte produkter, der indeholder BHA salicylsyre, hvis du døjer med talgknopper. BHA salicylsyre renser og eksfolierer huden indefra, og fjerner døde hudceller og snavs fra porrerne, så de ikke bliver tilstoppede.

En anden virksom ingrediens til behandling af talgknopper er niacinamid. Bioeffects EGF Power Cream indeholder niacinamid, som vil forbedre hudens struktur og gøre huden mere ensartet. Brug EGF Power Cream ovenpå EGF Power Serum for det bedste resultat.

 

Hvis du fortsat oplever store problemer med genstridige talgkirtler, og det ikke hjælper med rensning og eksfoliering, bør du opsøge en dermatolog for yderligere vejledning.

 

Dette skal du undgå, hvis du har talgknopper

Hvis du døjer med talgknopper er der nogle ting, du bør undgå, for ikke at forværre situationen. Som før nævnt anbefales det ikke at skrubbe huden for ofte eller for hårdt, da der let kan gå betændelse i talgknopperne.

 

Ligeledes anbefales det ikke, at man forsøger at trykke eller prikke hul på talgknopperne. Særligt talgknopper i hovedbunden eller ved kønsdelene må man ikke trykke på, da disse talgknopper tjener et formål, og er vigtige for hudens sundhed på de pågældende områder. Dette gælder også for talgknopper omkring øjnene, da det er et særligt sart område. Ligeledes har disse talgkirtler ved øjnene den funktion, at de hjælper med at fugte øjnene og lede væsken fra vores tårer væk fra øjenlågsrandene.

 

Behandling af talgknuder

Nogle oplever, foruden talgknopper, at der opstår talgknuder. En talgknude (også kaldet aterom) opstår på samme måde som en talgknop, ved at at der sker en tilstopning i talgkirtlen. Den talg, der normalt fungerer som en naturlig fugtgivende, når den trænger ud af hårsækken, stoppes til og lukkes inde. Hertil opstår der en langsom ophobning af talg, hvilket så danner en talgknude. Talgknuden optræder som en rund og hård knude på huden.

Talgknuder er som udgangspunkt ufarlige, men der er risiko for, at der kan opstå en infektion i dem. Hvis dette er tilfældet, kan talgknuden potentielt udvikle sig til en byld. Sker dette, bør du opsøge enten egen læge eller en dermatolog.