Sådan plejer du tør hud

Døjer du med meget tør hud i ansigtet? Det kan være frustrerende at slås med hud, der klør, skaller ellers føles stram og ubehagelig. I dette indlæg kan du læse mere om tør hud, hvad forårsager problemet, og hvordan du bedst bedst plejer og behandler tilstanden.

Hvad er tør hud?

tekst om tør hud, kvindeansigt med mørkt hår

 

Tør hud er en hudtype og skal ikke forveksles med dehydreret hud. Forskellen er, at dehydreret hud mangler vand, mens tør hud mangler olie. Du kan dog også komme ud for at have både tør og dehydreret hud.

 

Der er flere kendetegn ved tør hud i ansigtet:

  • Huden har et mat udseende
  • Huden klør og føles stram og for lille, når du bevæger dine ansigtsmuskler
  • Huden føles tør og ofte ru at røre ved
  • Porerne er små og nærmest usynlige
  • Huden har tendens til at skalle og flage, og makeup hænger fast på særligt tørre områder

 

Tør hud kan have problemer med at absorbere hudplejeprodukter. Tør hud har også ofte øget tendens til at blive rød og irriteret, fordi huden ikke producerer nok beskyttende olie, og hudbarrieren derfor er svækket.

 

Hvorfor får man tør hud?

Tør hud kan skyldes flere ting. Alle kan få tør hud i kortere eller længere perioder. Særligt klimaet har stor indvirkning på, om man får tør hud. Om vinteren, når det er koldt, og luften er tør både ude og inde, er vi alle mere udsatte for at få tør hud på især hænderne og læberne. Det er også derfor, du typisk ikke oplever tør hud, når du fx er på ferie til varmere rejsemål.

 

Som nævnt skyldes tør hud, at huden ikke producerer nok olie. Fedtindholdet i det øverste lag af huden – epidermis – hjælper med at holde på fugten. Når man bliver ældre, falder antallet af talgkirtler i huden. Derfor bliver hudens indhold af naturlig olie mindre, hvilket påvirker hudens evne til at holde på fugten. Det betyder også, at ældre mennesker er særligt udsatte for at få tør hud.

 

Tør hud kan også være arveligt. Man kan være genetisk disponeret for allergi, astma og eksem, og disse problemer kan medvirke til, at man udvikler tør hud. Har man meget tør hud og problemer med udslæt og infektion, kan det skyldes atopisk hud.

 

Hvad er atopisk hud?

Atopisk eksem – også kaldet atopisk dermatitis, børneeksem eller astmaeksem – er en hudlidelse, der giver tør og kløende hud. Symptomerne på atopisk eksem er udslæt af rød, fortykket og kløende hud, der sommertider væsker, og der opstår let infektioner i de ramte områder.

 

Placeringen af atopisk eksem er aldersafhængig:

  • Børn under 2 år oplever som regel eksem i ansigtet og på strækkesider af arme og ben.
  • Børn over 2 år får som regel eksem i knæhaser, albuebøjninger og andre bøjefurer, hvorfra det spredes.
  • Hos voksne opstår eksem som regel i ansigtet og på halsen.

 

Det vigtigste, du kan gøre for at behandle atopisk hud, er at undgå, at din hud tørrer ud. Sørg derfor for at pleje din hud med fugtighedscreme dagligt – og altid efter bad. Undgå håndvask og bad i meget varmt vand, og hold dig så vidt muligt til korte bade. Vask med sæbe for at forebygge infektioner, men undgå at gøre det for længe, da sæbe udtørrer huden.

 

Atopisk hud kan også behandles med lægemidler. Har du mistanke om, at din tørre hud skyldes atopisk eksem, anbefaler vi, at du kontakter din læge, så du er sikker på at få den bedst egnede behandling til din hud.

 

Læs mere om atopisk eksem her.

 

Sådan slipper du af med tør hud

tør-hud-mand

 

Uanset om din tørre hud skyldes klimaet, eller du har problemer med atopisk hud, kræver meget tør hud den rette pleje. Huden skal plejes nænsomt: Tør hud har nemlig større sandsynlighed for at reagere negativt på produkter, fordi hudbarrieren er svækket.

 

Det vigtigste, du kan gøre for at slippe af med tør hud, er at vælge produkter, der styrker din hudbarriere og genopretter hudens fugtindhold. Derfor er serum et væsentligt element i din hudplejerutine.

 

Et serum trænger hurtigt ind i huden og er rigt på aktive ingredienser – det kan endda være med til at gøre andre hudplejeprodukter mere aktive. Vi anbefaler EGF Serum fra Bioeffect: Et serum, der genskaber og opretholder hudens fugtbalance med plantebaserede vækstfaktorer. Du kan også med fordel anvende EGF Power Serum, som består af en potent blanding af planteaktive stoffer, som er fugtbindende og hudforyngende. Serummet er specifikt udviklet til at styrke hudbarrieren, og huden vil fremstå sundere og mere fugt-boostet. Power Serum er ideel til tør og sart hud. 

 

Når du døjer med tør hud, er det vigtigt at vælge en dag- og natcreme, der er rig på næring og fugt, og som bevarer fugtigheden i løbet af dagen. Fra Bioeffect anbefaler vi EGF Power Cream: En parfumefri dag- og natcreme med potente planteingredienser, squalane, hyaluronsyre, sheasmør og niacinamid - alle ingredienser, der fugter og nærer i dybden og styrker hudbarrieren.