Dr Björn Örvar er medstifter af og forskningschef for BIOEFFECT. Han blev Ph.D. i plantemolekylærbiologi fra University of British Columbia og arbejdede som forsker på McGill University, før han vendte tilbage til sit hjemland Island for at lancere ORF Genetics og senere BIOEFFECT.

PÅ ET MERE PERSONLIGT PLAN...

Hvor voksede du op henne?

I en by der hedder Kópavogur syd for Reykjavík. Det var her, jeg gik i skole. Herefter fik jeg min bachelor i Biologi på University of Iceland.

Har du altid været interesseret i videnskab? Hvordan startede din interesse for videnskab?

Jeg har haft interesse for videnskab lige siden folkeskolen, men jeg har altid været fascineret af at gøre det til noget mere håndgribeligt. Jeg er inspireret af min far, som var iværksætter, startede virksomheder og altid tænkte tingene et skridt længere. Han havde en innovativ tankegang og måde at se tingene på, og det inspirerede mig virkelig. Jeg ville skabe god videnskab – men med praktisk anvendelse.

Tredje spørgsmål kommer her...

Din videnskabelige rejse, din uddannelse og din forskning tog flere år, og du må have stået ansigt til ansigt med en række forhindringer på din vej. Hvad holdt dig kørende?

Vi har det her ord i Island: redda. Mange mennesker har uden succes forsøgt at oversætte det, men det betyder helt grundlæggende, at uanset hvor svær en situation er, så vil den altid løse sig, for du vil selv finde en måde at løse den på – selv hvis det er i sidste øjeblik. Det er en Islandsk egenskab, og jeg har oplevet, at mange kolleger fra andre lande, som arbejder i Island, ikke kan lide at arbejde med den stålfasthed, som det medfører. De går muligvis i panik, men vi siger alle: “Þetta reddast,” eller “Det vil alt sammen løse sig i sidste ende.” Vi giver simpelthen ikke op.

Hvad definerer ellers det Islandske folk?

Vi er meget optimistiske og fast besluttede på, at det nok skal gå. Det har vi altid været nødt til at være, fordi livet i Island før i tiden var virkelig hårdt. I 1200-tallet var vores befolkning omkring 30,000 mennesker og 500 år senere var den stadig på 30,000. Befolkningstallet udviklede sig simpelthen bare ikke – befolkningen overlevede bare! Meget af vores folkeånd kommer fra de stærke årstidsbestemte ændringer. Vi ved aldrig, hvor god den næste årstid bliver, hvilket betyder, at vi skal udnytte vores muligheder om sommeren for at gøre alt, hvad vi kan for at overleve vinteren.

Slutteligt: Fortæl os om din egen hudplejerutine?

Udover at teste alle de nye BIOEFFECT-produkter, så bruger jeg BIOEFFECT EGF Serum tre gange om ugen. Når jeg rejser, tager jeg også BIOEFFECT EGF Day Serum med mig, da fly og tørre miljøer kan være problematiske for huden.