Fedtet hud i ansigtet – årsager og pleje

Fedtet og uren hud kan være til stor gene i hverdagen. Der er flere ting, du kan gøre for at pleje fedtet hud og mindske problemet. Plejer du ikke din hud rigtigt, kan du risikere, at den bliver mere fedtet. Derfor er det vigtigt at sætte dig ind i, hvordan du bedst plejer fedtet hud.

I dette indlæg kan du læse mere om, hvorfor nogle mennesker døjer med fedtet hud, og hvordan du bedst kommer problemet til livs.

Hvad er fedtet hud?

tegning af kvindeansigt med brunt mellemlangt hår, illustration af bumser, skinnende t-zone og hudorme

 

Fedtet hud er en hudtype, der kendetegnes ved, at hudens talgkirtler overproducerer talg. Ligesom hud med tendens til akne skyldes fedtet hud primært hormoner. Fedtet hud kan opstå mange steder, men ses hyppigst i ansigtet.

Der er ofte mange udfordringer, der følger med at have fedtet hud. Kan du nikke genkendende til flere punkter på denne liste, tyder det på, at du har  fedtet hud:

 • Din hud føles generelt fedtet med og uden makeup
 • Din T-zone – panden, næsen og hagen – har tendens til at være skinnende
 • Makeup forsvinder hurtigt fra din hud. Du har svært ved at finde en foundation og concealer, der bliver siddende og ikke glider rundt
 • Når du rører ved din hud, smitter der olie af på dine fingre
 • Din hud bryder sig ikke om fed creme
 • Du har tendens til synlige og forstørrede porer omkring næse og kinder
 • Din hud har tendens til at udvikle hudorme omkring næse og kinder
 • Du har tendens til at udvikle bumser i ansigtet
 • Du har færre fine linjer og rynker i ansigtet end andre på din alder (hvis du er 30+)

 

Hvorfor får man fedtet hud?

Som nævnt ovenfor er fedtet hud primært hormonelt betinget. Derfor ses problemet ofte hos teenagere. Gravide og personer i overgangsalderen kan også kæmpe med hormonelt betinget fedtet hud. Andre faktorer kan også være medvirkende til fedtet hud. For eksempel er nogle mennesker ganske enkelt mere genetisk belastet i forhold til meget fedtet hud i ansigtet.

Udfordringen med fedtet hud kan også skyldes kost. Spiser man meget fed, salt og sukkerholdig mad – som f.eks. fastfood – kan det give problemer med fedtet hud. Fedtet hud kan også forårsages af stress og visse medicintyper, og i nogle tilfælde er fedtet hud forårsaget af forurening eller UV-stråler.

Sidst, men ikke mindst, kan årsagen til fedtet hud findes i forkert valg og brug af  hudplejeprodukter. De forkerte produkter – og den forkerte hudplejerutine – kan nemlig gøre allerede fedtet hud værre.

 

Undgå at gøre fedtet hud værre

Fedtet og uren hud kan være til stor gene i hverdagen. Den skinnende T-zone tager sig sjældent godt ud på billeder, og det er svært at få makeuppen til at blive siddende. Værst af alt er tendensen til at danne urenheder, fordi talgproduktionen blokerer hudens porer. Mange oplever derfor også, at fedtet hud påvirker deres selvtillid negativt.

Der er flere ting, du kan gøre for at pleje fedtet hud – og det starter som regel med at undgå de fejl, som folk med meget fedtet hud ofte begår, når de prøver at komme problemet til livs.

 

Drop ikke din ansigtscreme

Det kan være fristende at droppe ansigtscremen, fordi du tænker, at cremen kun vil gøre din hud mere fedtet. Men faktisk forholder det sig ikke sådan.
 

Serummer og cremer hjælper med at fugte huden i dybden, og det er godt for din hud. Dropper du cremen, risikerer du, at din hud tørrer ud, og at den derfor begynder at producere endnu mere olie for at kompensere for den manglende fugt. Så hold fast i fugtighedscremen – den gavner mere, end du tror.

 

Hold igen med rens og vask 

Det er ubehageligt at have fedtet hud, og derfor er det naturligt at have lyst til at vaske og rense dit ansigt flere gange om dagen. Det er dog ikke en god idé. Selvom overproduktionen af talg ikke er belejlig det meste af tiden, hjælper olien nemlig din hud med ikke at tørre ud.
 

Vasker og renser du dit ansigt oftere end morgen og aften, risikerer du at udtørre din hud. Og det resulterer i, at din hud producerer mere olie for at kompensere for tørheden – ligesom hvis du droppede fugtighedscremen.

 

Undgå at tørre din hud med servietter

‘Blotting paper’, servietter eller renseservietter kan være en hurtig løsning, når din hud føles ekstra fedtet sidst på dagen. Men undgå at tørre og duppe dit ansigt for ofte. Du kan let fjerne mere end den overskydende olie. Faktisk kan du også komme til at tørre din fugtighedscreme af – og det vil blot få din hud til at producere mere olie.

 

Vælg den rette hudpleje til fedtet hud 

Når du skal vælge hudpleje til fedtet hud i ansigtet, er det vigtigt at vælge de rette produkter. Her skal du særligt gå efter produkter, der:

 • Er oliefri
 • Ikke tilstopper porerne
 • Fugter i dybden uden at være for fede
 • Er parfumefri
 • Produkter med få ingredienser

 

Fra Bioeffect anbefaler vi især:

hudplejerutine til fedtet hud


1. Micellar Cleansing Water: En mild ansigtsrens, der effektivt renser din hud for makeup og snavs uden at virke udtørrende. Udviklet specielt til at forstærke effekten af Bioeffects forskellige serummer.
 
2. EGF Day Serum: Et let serum med en geléagtigt konsistens, der balancerer huden og hudens fugtniveau, og er ideel som primer under makeup.
 
3. Hydrating Cream: En let, fugtgivende og antioxidant dag- og natcreme med hyaluronsyre, der styrker hudbarrieren og forsegler fugten i din hud.